Petr Tomčala, Kobylí 686
- Kolor: czerwone
- Szczep: Cabernet Moravia (Zweigeltrebe x Cabernet Franc)
- Kraj: Czechy
- Region: Morawa, subregion velkopavlovicki, gmina winiarska Kobylí, winnica Padělky
Cabernet Moravia – odmiana uprawiana prawie wyłącznie na Morawach w najcieplejszych regionach winiarskich Mikulowska, w okolicach Velkých Pavlovic, Podluží, ale i w bardziej na północ wysuniętych regionach Morawskiego Slowacka. Powierzchnia upraw w RCz w roku 2004 – 1% powierzchni winnic. Ostatnio zaczyna pojawiać się także na winnicach na Słowacji i w Austrii. W przyszłości należy spodziewać się narostu popularności tej odmiany.
Odmiana z nazwą roboczą M-43 powstała w wyniku krzyżówki odmian Zweigeltrebe x Cabernet Franc. Wyhodował ją pan Lubomír Glos z Morawskiej Nowej Wsi. Jest to więc typowa morawska odmiana dostosowana do wymogów klimatycznych tego regionu.
Winiarstwo rodzinne pana Tomčali (č=cz) działa od r. 1997 w gminie winiarskiej Kobylí ma płd.-wsch. Morawach. Winiarstwo gospodaruje na 3 ha przeważnie młodych winnic, gdzie stosuje się nowoczesne wymogi i technologie w zakresie uprawy i przetwórstwa winogron. Uprawiane są odmiany białe: Rulandské šedé, Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Neuburské, Sauvignon, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Pálava i Muškát moravský. Z odmian modrych Modrý Portugal, Cabernet Moravia, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Frankovka, Dornfelder, Rulandské modré. Specjalnością winiarstwa jest wino lodowe z odmiany Veltlínské zelené oraz wino słomowe z odmian Frankovka i Veltlínské zelené. Dzięki całożyciowemu doświadczeniu pana Tomčali jego wina odznaczają się potrzebną świeżością, wyraźnym owocowym bukietem, pełnym smakiem oraz przyjemnym długim dosmakiem.
Wino w kategorii jakościowej „późny zbiór“ (niem. Spätlese), wytrawne.
Kolor wina ciemno czerwony, intensywny, z przebłyskami fioletu. Wino łzawi wprawdzie, jednak dość niechętnie, raczej sporadycznie.
Bukiet jest dość wyraźny, przyjemny, delikatnie kabernetowy, przeważa w nim wiśnia, czarna porzeczka, może i aronia czyli czarna jarzębina, jest też troszeczkę ziemistości. Warto mieć cierpliwość, zatoczyć czas od czasu szklaneczką, wtedy bukiet rozwija się szerzej, wyraźniej. Ze względu na wiek wina podejrzewam, że z czasem wino to będzię w bukiecie jeszcze ciekawsze, o szerszej skali aromatów.
Smak – Dość wyraźna, jednak przyjemna kwasowość, lekkie, dobrze strukturowane taniny, harmonia, pełność, owocowość – tam można charakteryzować smak tego wina. W smaku może wyraźniej niż w woni odczuwan znany mi smak aronii, dla której charakterystyczna jest lekka goryczka, którą i tu odczuwam u podstawy języka. W niczym jednak to nie przeszkadza, smak jest może i dlatego ciekawy, dosmak jest średni, przyjemny.
Alkohol: 12,0%
Cena: 183 CZK – winoteka Karviná (15km od Cieszyna), butelka Bordó 0,75 l, ciemno zielona, korek 45 mm sztuczny. Wino można polecić ze względu m.in. także na możliwość leżakowania (archiwacji), moim zdaniem spokojnie do r. 2010 przy odpowiednich warunkach. Wprawdzie nie ma żadnej rewelacji, jednak po prostu dobry CM.
Internet: www.tomcala.com
Degustacja: 17.6. 2007
Ocena: 82/100 punktów