- Víno Hradil, Čejkovice
- Kolor: czerwone
- Szczep: Rubinet (Tintet)
- Kraj: Czechy
Region: Morawa, subregion velkopavlovicki, gmina winiarska Čejkovice, winnica Helezný díl
Winiarstwo rodzinne Víno Hradil – to mała firma rodzinna, typowa dla regionu czejkowickiego, malowniczej wioski winiarskiej połączonej z tradycją templariuszy. Firma zajmuje się uprawą winorośli i produkcją wina, założona została w roku 2002, jednak już od roku 1985 produkuje wina wysokiej jakości dla prywatnych piwnic win. Gospodaruje na 3 ha winnic, prowadząc redukcyjną uprawę, w celu uzyskania wysokiej zawartości cukru we wstępnym surowcu. Dzięki nowoczesnym metodom winifikacji, uzyskuje się w winiarstwie delikatne wina typu owocowego o wykwintnym bukiecie i smaku, wyłącznie z winogron własnej produkcji, co jest kolejną gwarancją wysokiej jakości win. Wina te można przedegustować w sympatycznej piwniczce win pana Hradila.
Rubinet – nowa odmiana morawska wyhodowana przez Prof. Ing. V. Krausa poprzez komplikowaną krzyżówkę odmian ( Revolta x Alibernet ) x André. Poszczególne odmiany: Revolta = (Malingré x Chrupka bílá) x (Čabáňská perla x Corinth rosa), Alibernet = Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon, André = Frankovka x Svatovavřinecké. Wpisana do Państwowej Księgi Odmian RCz w roku 2004. Chodzi o wino typu „teinturiére“ (czes. “barvířka” – posiada czerwony barwnik w soku jagód).
Wino to powstało przy użyciu technologii produkcji win białych, a więc wprost przez tłoczenie bez maceracji na skórkach jagód (barwnik w soku !). Zaraz po tłoczeniu moszcz pozostawia się przez 24 godziny do oczyszczenia z osadu, następnie przebiega fermentacja przy pomocy czystej kultury drożdżowej. Fermentacja przebiegała przez 2 tygodnie formą fermentacji kierowanej (chłodzenie pojemników fermentacyjnych), następnie przebiegało usuwanie kwasu jabłkowego.
Prezentowane wino jest w stopniu „jakościowe“, wytrawne, oznaczone na etykiecie jako „zemské víno“ – wino krajowe.
Kolor wina jest potężny, czerwono-czarny, prawie nieprzejrzysty, z wyraźnymi fioletowymi refleksami. Na pierwszy rzut oka wino sprawia wrażenie gęstego, lepkiego, ciężkiego. Po zatoczeniu kieliszkiem pojawiają się na szkle liczne łzy i mosty, powolutku tylko spływające po ściankach. Tak lepkiego wina nie spotyka się często.
Bukiet jest wyraźny, efektowny, interesujący. Jest w tym bukiecie coś nowego, tajemniczego, niespotykanego jak dotąd w winach czerwonych. Przeważają akcenty owocowe – dojrzałe czarne czereśnie i wiśnie, dżem lub kompot z czarnych jagód, świeży owoc czarnego bzu, z lekkim podkreśleniem śmietanowym. Następnych woni nie umiem ściślej określić, ale kojarzą one mi się z egzotycznymi kwiatami a także delikatnymi przyprawami korzennymi wschodu.
W smaku wino jest pełne, ekstrakt jest wysoki (co widać po osuszeniu resztki wina w szklance), o przyjemnej kwasowości, taniny są prawie nieodczuwalne. W smaku znów przeważają tony owocowe – wiśnie, czarna porzeczka, czarna jagoda, są też ciekawe akcenty jogurtu oraz mlecznej czekolady, w dość długim dosmaku jest też lekki, choć efektowny finisz dobrej beczki, wanilii.
Dane analityczne:
alkohol: 12,0 %
cukier w moszczu: do 20°ČNM
cukier resztowy: 3,5 g/l
ekstrakt bezcukrowy: 28,0 g/l
zawartość kwasów: 5,8 g/l
podłoże w winnicy: gliniasto-piasczyste, miejscami z dodatkiem iłów.
Cena: 130CZK wprost w winiarstwie pana Hradila za butelkę 0,75 l v klasycznej butelce Bordó– ładna etykieta, korek 40mm średniej jakości.
Ocena końcowa: To wino jest naprawdę ciekawe, odbiegające od pewnych standartów-mnie przynajmniej tak się wydaje. Podzieliłem się z tym winem z kilkoma przyjaciółmi – każdego zaskoczyło, każdego pogładziło na podniebieniu i na duszy i to chyba znak dobrego wina. Dobra cena, dobry zakup ze względu na jakość i wyjątkowość wina tej odmiany.
Wyróżnienia: zwycięzca w kategorii innych win na konkursie VINUM JUVENALE 2007 w Brnie.
Ten Rubinet można podawać je różnych dań mięsnych – zwłaszcza dziczyzny z sosem brzusznicowym i mięs pieczonych.
Internet: www.sweb.cz/vinohradil
Degustacja: 10.5.2007
Ocena: 85/100 p.