Etykiety

Etykiety win czeskich i morawskich

Degustację poprzedza oczywiście zakup butelki wina. Przy samym zakupie naturalną sprawą jest obejrzenie i dokładne zaznajomienie się z etykietą wina, która powinna przekazać konsumentowi podstawowe informacje o winie, o miejscu jego narodzin, roczniku, podstawowych danych jakościowych itd.

Wina produkowane w Republice Czeskiej z winogron pochodzących z krajowych winnic podlegają tym samym ogólnym zasadom oznaczania i etykietowania, co wina pochodzące z innych krajów UE. Kwestie te bowiem w szerokim zakresie regulują przepisy wspólnotowe. Niemniej, aby na etykietach mogły być stosowane niektóre oznaczenia i terminy (w tym także oznaczenia odnoszące się do miejsca pochodzenia wina, jak chronione nazwy pochodzenia i chronione oznaczenia geograficzne) wymagane jest wprowadzenie przez poszczególne kraje odpowiednich przepisów wykonawczych.

W wypadku win wyprodukowanych na terenie Republiki Czeskiej obowiązuje umieszczenie na etykiecie wina informacji, które podane są w §16 – §25 Ustawy winiarskiej nr 321/2004 (Zákon č. 321/2004 o vinohradnictví vinařství).

Co powinna zawierać taka etykieta, by klient zorientował się, co właściwie kupuje ?

Etykieta powinna zawierać dane obowiązkowe (muszą być wg ustawy umieszczone na etykiecie), może zawierać również dane fakultatywne.

Foto 1. Butelka Veltlínské zelené - Mikrosvín Mikulov

Foto 1. Butelka Veltlínské zelené – Mikrosvín Mikulov

Foto 2. Przednia etykieta.

Foto 2. Przednia etykieta.

Kupując butelkę wina (foto 1.) zwracamy uwagę w pierwszym rzędzie na przednią etykietę (foto 2.). Z niej powinniśmy dowiedzieć się następujące dane obowiązkowe:

  • – firma-producent wina (MIKROSVÍN Mikulov)
  • – subregion winiarski-vinařská podoblast (mikulovski)
  • – odmiana, z której wino wyprodukowano (Veltlínské zelené) – min. 85% podanej odmiany
  • – grupa jakościowa wina – wino odmianowe gatunkowe z deklaracją – víno s přívlastkem, wytrawne – suché, białe – bílé
  • – kategoria jakościowa wina: późny zbiór – pozdní sběr
  • – rocznik (2004)
  • – morawski region winiarski – moravská vinařská oblast
  • – gmina winiarska – vinařská obec (Dobré Pole)
  • – działka winiarska, winnica – viniční trať („Daniel“)
Foto 3. Kontretykieta.

Foto 3. Kontretykieta.

Wielka część producentów używa etykiety dwuczęściowe, przednią-podstawową oraz tylną, tzw. kontretykietę, na której umieszcza kolejne obowiązkowe dane, o ile te nie były podane na etykiecie przedniej.

W naszym przykładzie etykiety wina są to:

  • – nr ewidencyjny jakości – evidenční číslo jakosti (obowiązkowe dla win w kategorii jakościowej „z deklaracją“)
  • – nr produkcyjny – číslo
  • – rzeczywista zawartość alkoholu w % objętościowych (zaokrąglone do 0,5%)
  • – nominalna pojemność butelki (0,75 l)
  • – informacja o zawartości związków siarki w winie (obsahuje oxid siřičitý) – zabutelkowane w winiarstwie… Podaje się imię i nazwisko osoby lub nazwę innego podmiotu, w którego posiadaniu znajdowało się wino w momencie zabutelkowania, wraz ze wskazaniem roli tej osoby lub podmiotu w wytworzeniu produktu.

Na naszej etykiecie tylnej znajdziemy jeszcze dane fakultatywne, a więc nieobowiązkowe, jak:

  • – zawartość ekstraktu bezcukrowego w g/l
  • – zawartość kwasów w g/l
  • – sposób produkcji winogron
  • – charakterystyka senzoryczna wina od producenta
  • – polecone temperatury leżakowania i serwowania wina

Nasz przykład dotyczy wina w kategorii jakościowej „wino jakościowe gatunkowe z deklaracją“, czyli tzw. wino predykatowe (w pojęciu kategoryzacji germańskiej – Qualitetswein mit Prädikat). Inne, poniekąd prostsze przepisy, obowiązują dla win niższych kategorii jakościowych (wina stołowe, krajowe, jakościowe gatunkowe).

Etykieta może też zawierać informację o sposobie dojrzewania wina, np.w przypadku dojrzewania w beczce typu „barrique“ – zralo v barikovém sudu, barikové víno, albo po prostu barrique.

Wino może być na podstawie uzyskanych wyróżnień oznaczone naklejką medalu lub dyplomu na butelce.

Czego jednak na etykiecie nie wolno, to podawać lub sugerować, że wino posiada jakiekolwiek właściwości służące zapobieganiu lub leczeniu chorób u ludzi !

Fotogaleria etykiet