Modrý Portugal 2006 kosher, jakościowe, wytrawne

Vinařství DVOŘÁČEK LTM, Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D., Mikulčice

  • Kolor: czerwone
  • Szczep: Modrý Portugal
  • Kraj: Czechy
  • Region: Morawa, subregion slovacki, gmina winiarska Moravská Nová Ves, winnica Vinohrady

Modrý Portugal to odmiana popularna na Morawach, uprawiana na ok.4 % powierzchni winnic. Ostatnio popularność Modrego Portugala rośnie, daje bowiem bardzo dobre młode wina o efektownych właściwościach. Odmiana najwięcej uprawiana w Austrii, w Czechach i na Morawach (gł. subregion slovacki), Słowacja, Słowenia, Węgry, Chorwacja, płn. Włochy (południowy Tyrol), mało w Niemczech, wyjątkowo we Francji. Modry Portugal ma bardzo niejasną genezę. Może pochodzi naprawdę z Portugalii, skąd ponoć z swej agencji handlowej w Oporto w roku 1772 sprowadził ją hrabia de Fries na swój zamek w Bad Vöslau k. Wiednia i kilka sadzonek przekazał miejscowym winiarzom. Odmiana znalazła tu tak dobre warunki (stąd nazwa miejscowa Vöslauer), że szybko rozszerzyła się po całej Austrii i przenikała dalej do Europy.
Winiarstwo pana Lubomíra Dvořáčka to mała firma rodzinna z kilkudziesięcioletnimi tradycjami, gospodaruje na 2ha winnic. Firma koncentruje się na produkcji wysoko jakościowych win od r. 1996, profesjonalnie od r.2000. Z dniem dzisiejszym firma przetwarza 18-24 ton winogron rocznie. Roczna produkcja wina to 15-20 tys., butelek, większością chodzi o wina z deklaracją, włącznie win lodowych i słomowych, oraz win typu barrique i kosher. Całość produkcji jest butelkowana. Winiarstwo posiada i dwa klimatyzowane pomieszczenia degustacyjne dla 15 i 25 ludzi – tu można podegustować wina z produkcji pana Dvořáčka i posiedzieć przy muzyce cymbałowej, w której pan Dvořáček jest cymbalistą.
Wino jakościowe gatunkowe, wytrawne.  Wino powstało poprzez macerację skórek jagód bez dostępu powietrza przez okres 40 dni.
Kolor Modrego Portugala jest bardzo zależny od wielkości plonu z krzewu, przy dostatecznej redukcji plonu kolor jest ciemniejszy, intensywniejszy. Właśnie tak jest u tego wina – jest ono ciemniejsze, rubinowe (redukcja plonu na krzewie jest często pod 1kg). Wino jest ładnie wyklarowane, zaskakująco gęsto łzawi, chociaż chodzi „tylko“ o wino z kategorii „jakościowe“.
Bukiet jest średnio intensywny, bezkonfliktowy, owocowo-kwiatowo-roślinny – maliny, jeżyna, piwonia, irys, świeże siano i szczypta tytoniu. Określić go można jako delikatny, przyjemny.
W smaku jest wino gładkie, średnio pełne, ładnie skomponowane, zawartość kwasów jest niższa, taniny są prawie niepostrzegalne. Wino sprawia wrażenie przyjemnie słodkawego. Dosmak jest raczej krótszy, jednak przyjemnie owocowy. Można określić to wino jako typowy, bardzo dobry portugal.
Wino posiada certyfikat WINO KOSHER – oprócz zbioru winogron, cały proces produkcji aż po zakorkowanie butelek, przebiegał tylko za dotykiem rąk rabina Gminy Żydowskiej miasta Brno Rabi Mosche Chaim Kollera, wyprodukowane bez jakichkolwiek dodatków konserwacyjnych i z wykluczeniem procesu pasteryzacyjnego. Wino to posiada więc oznaczenie „not yaiyn mevushal“. Jest zatwierdzone do spożycia w trakcie „sel Pésach“ (Kosher for Passover), najbardziej wewnętrznego święta żydowskiego. Cały proces produkcyjny zatwierdził podczas wizytacji winiarstwa pana Dvořáčka w roku 2005 izraelski rabin Menachel Kalchaim.
typ gleby w winnicy: czarnoziem
data zbioru: 10/2006
wydajność z krzewu (po redukcji): do 1 kg/krzew
zawartość cukru w moszczu: 18,5° ČNM
cukier resztkowy: 1,6 g/l
zawartość kwasów: 4,8 g/
ekstrakt bezcukrowy: 25,5 g/l
alkohol: 12,0 %l
Cena: 130 CZK wprost w winiarstwie, butelka Bordó oliwkowo zielona 0,75 l, korek dobry 44mm dł. z podrukiem firmowym, ładna i stylowa adjustaż wina.

Ocena końcowa: Korzystny stosunek ceny i jakości wina. Wino smakowało – polecam !
Internet: http://www.vinarstvi-dvoracek.cz/

Ocena: 84 / 100 punktów

Degustacja: 4.11. 2008

Příspěvek byl publikován v rubrice Ranking win a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.