Vinařství Petr Skoupil, Velké Bílovice
- Kolor: czerwone
- Szczep: Merlot
- Kraj: Czechy
- Region: Morawa, subregion velkopavlovicki, gmina winiarska Velké Bílovice, winnica Nová Hora
Merlot to stara odmiana pochodząca z Francji, genetycznie bliska odmianie Cabernet Franc.
Klasycznym terenem upraw Merlota to Francja, głównie region Bordeaux, zwłaszcza rejon Médoc, St. Emilion i Pomerol, gdzie leży słynny zamek Château Petrus, którego winnice rosną na cięższej glebie ilastej z warstwami w podłożu bogatymi w żelazo. Winnice te są osadzone prawie wyłącznie Merlotem. W Francji odmiana ta zajmuje 80 tys. ha winnic. W ciągu ostatnich dziesięcioleci staje się coraz popularniejsza, uprawiana jest na szeroką skalę także w regionie Languedoc, ale i prawie po całym świecie winiarskim – Hiszpania, Włochy, Austria, Węgry, Bałkany, Afryka Płd., USA, Chile, Australia, Nowa Zelandia. Ogólnie w świecie zajmuje ok. 200 tys. ha.
Powierzchnia upraw w RCz (tylko Morawy) jest jak dotąd raczej rzadka (ok. 72ha, 2005 – 0,6% powierzchni winnic) , jednak w najcieplejszych regionach Moraw – subregion velkopavlovicki, mikulowski i płd. część subregionu slovackiego – powstają już dzisiaj ciekawe wina z tej odmiany. Dowodem tego może być to wino:
Firma Winiarstwo Petr Skoupil założona została w roku 1992, korzysta jednak z ponad 150 letnich doświadczeń rodziny winiarskiej Skoupilów. Siedziba firmy jest w największej gminie winiarskiej w RCz – Velké Bílovice, gospodaruje na 18 ha własnych winnich, dalszych 25ha winnic jest wynajętych. Gleba w winnicach jest przeważnie cięższa czarnoziem z dodatkiem lessów i iłów, z dobrymi warunkami hydrologicznymi. Produkcja roczna ok. 350 tys. butelek, wina produkuje się z 20 odmian. Pan Petr Skoupil został ogłoszony najlepszym winiarzem roku 2008
Wino w jakości wybór z winogron(niem. QmP Auslese), wytrawne.
Kolor wina jest bardzo głęboki, intensywny ciemnoczerwono-fioletowy, głęboki, na obrzeżach daje śliczny fioletowy przebłysk, wino daje piękną ciemnoczerwoną iskrę, jest czyste, efektowne. Wysoki stopień jakościowy przejawia się bardzo intensywnym łzawieniem, wino trzyma się szkła, łzy ociekają bardzo powoli.
Bukiet jest mocny, wyraźnie owocowy, jaknajbardziej przyjemny, elegancki. Przeważa akcent dojrzałej czarnej czereśni, suszonej śliwki, przejrzałej czarnej porzeczki, dżemu z owocu dzikiej róży, jest też lekka animalność i jakby leciutka nuta żywicy. Wszystko stwarza doskonałe przeżycie i skłania szybko do pierwszego łyku.
Smak: Zaraz po pierwszym łyku jest jasne, że mamy do czynienia z bardzo dobrym morawskim winem-jest ono pełne elegancji, subtelności ale i zarazem wspaniałym, mocnym atakiem na nasze doznania smakowe. Usta są pełne owoców, eleganckich słodkawych taninów, delikatnej kwasowości, dymku z dobrego drewna, wanilii i innych egzotycznych przypraw, wszystko trzyma się w wybornej harmonii, stwarzając jaknajlepsze doznania smakowe. Barrique jest w tym wypadku raczej delikatnym tłem tego wina, nie uwydatnia się zbytnio i to mi osobiście odpowiada. Dosmak jest stosunkowo długi, owocowo-taninowy. Złotemu medalowi z wystawy Concours de Mondial Bruxelles, która przebiegła w Bordeaux nie dziwię się. A dla niedowiarków względem morawskich czerwonych win: Morawy naprawdę mogą dawać świetne czerwone wina, które wytrzymują konkurencję światową – to wino jest tego dowodem.
Producent poleca wino do dań z dziczyzny, np. ragú z sarniny lub jelenia, jagnięce z grila, wyraźniejszych pasztetów, do serów typu Emental.
Cukier resztkowy: 1,8g/l
Zawartość kwasów: 5,2 g/l
Alkohol: 13,5 %
Potencjał do leżakowania: do r. 2013
Cena: 569 CZK w winotece
Ocena końcowa: Wino z wyższej półki, cena wyższa, jednak zawartość butelki odpowiada cenie. Polecam to wino wszystkim zainteresowanym o wina morawskie.
Internet: www.skoupil.com
Ocena: 89 / 100 punktów
Degustacja: 31.10. 2008