Vinařství Horáková farma a.s., Čejč
- Kolor: czerwone
- Szczep: Dornfelder
- Kraj: Czechy
Region: Morawa, subregion slovacki, gmina winiarska Čejč, winnica Hrubé
Prezentowane wino powstało w gminie winiarskie Čejč (Czejcz), w rodzinnym winiarstwie pana Horáka, gdzie tradycje winiarskie sięgają kilku generacji. Firma powstała w roku 2002, rozpoczęto z sadzeniem winnic, których dziś firma posiada 12 ha. Całość produkcji obgospodarowywana jest systemem integrowanej produkcji, co oznacza minimalizację w użyciu chemicznych środków, z uwagą na jaknajwyższą jakość wstępnego surowca, czyli winogron. Cała farma winiarska gospodaruje na ziemiach, które od roku 1763 do roku 1918 były własnością rodziny cesarskiej.
Odmiana Dornfelder pochodzi z Niemiec, uzyskana została w roku 1955 poprzez krzyżówkę odmian Helfensteiner x Heroldrebe. Helfensteiner to krzyżówka Blauer Frűhburgunder x Trollinger, Heroldrebe jest krzyżówką Blauer Portugieser x Blaufränkisch. Dziś uprawiana głównie w Niemczech, gdzie miała być pierwotnie tylko jakimś dopełnieniem głównych odmian, jak Blauer Portugieser i Pinot Noir oraz dzięki wyraźnemu kolorowi wina jako dopełnienie mniej wyraźnych win w gorszych rocznikach. Z czasem stała się jednak bardzo popularną odmianą. Uprawiana też w małym stopniu na Morawach. Uprawiana też w Austrii i na Słowacji. Ze względu na odpowiednie warunki klimatyczne Moraw i Słowacji odmiana uważana jest za perspektywiczną dla tych regionów winiarskich.
Wino jakościowe, wytrawne.
Kolor wina zaciekawi od razu – jest głęboki, prawie atramentowy, czerwono-fioletowy, można nawet powiedzieć fioletowy, niezbyt spotykany. Kolor przypomina wina typu „teinturiére“, choć Dornfelder nie należy do tego typu win. Pomimo, że chodzi w tym wypadku o wino jakościowe, trzyma się ono dobrze szkła i łzawi bardzo wyraźnie i gęsto. Jest to odznaka wyższej ekstrakcyjności wina i zawartości glicerolu w winie (alkohol 13%).
Bukiet wina jest wyraźny, przyjemny, po zakrążeniu kieliszkiem bardzo się wzmacnia i rozwija. Czuję w nim czarne czereśnie, wiśnie czy dżem wiśniowy, jeżyny. W bukiecie wina przeważają akcenty owocowe, oprócz już wspomnianych jakby świeży orzech włoski, rozpoznaję też akcent kwiatowy w postaci rozwiniętych piwonii. To wszystko stwarza ciekawą mieszankę i wino to może zaciekawić pod tym względem.
Smak – wino w smaku jest gładkie, łagodne, chyba powoduje to niższa kwasowość i jakby nieobecność tanin, które są mało odczuwalne. Te cechy są jednak charakterystyczne dla tej odmiany, więc można powiedzieć, że oddaje ono charakter Dornfeldera. Tak samo jak w bukiecie, owocowy charakter wina znajduję i w smaku – jeżyny, czarne owoce, delikatna korzenność, jest też trochę akcentu wanilii.
W dosmaku, który jest średni, pomimo poprzednich doznań w końcu znajduję lekko ściągające taniny, są one jednak przyjemne, nawet lekko słodkawe, do tego dołącza lekka korzenność.
Cena: 166 CZK w winotece. Jak na wino gatunkowe jakościowe nawet dość wysoka cena, jednak ze względu na wino samo i stosunkowo rzadką odmianę na Morawach, jest cena do akceptacji.
Butelka Bordó oberband 0,75 l, korek naturalny dobry 45 mm.
Ciekawostka: Dornfelder posiada najwyższą wśród win czerwonych zawartość cennego pod względem zdrowotnym resveratrolu – substancji naturalnej regulującej ciśnienie krwi, do tego jest wyraźnym przeciwutleniaczem, a więc czynnikiem przeciwnowotworowym. Pozostałe odmiany posiadają średnio 3-5 mg/l tej substancji, Dornfelder posiada jej ok. 8-9 mg/l.
Wyróżnienia: Zwycięzca w kategorii na Vinum Juvenale Brno 2005
Degustacja: 14.1. 2007
Ocena końcowa: Dobre wino czerwone o ciekawych walorach smakowych. Można spokojnie polecić.
Moja ocena: 84/100 punktów
Internet: www.cshorak.cz