Neronet 2004, jakościowe, wytrawne

Vinařství Petr Bíza, Čejkovice

  • Kolor: czerwone
  • Szczep: Neronet (St.Laurent x Blauer Portugieser) x Alibernet
  • Kraj: Czechy

Region: Morawa, subregion velkopavlovicki, gmina winiarska Čejkovice, winnica Stará hora

Neronet to średnio późna aż późna ciemno niebieska odmiana wyhodowana w roku 1965 na Morawach poprzez krzyżówkę odmian (Svatovavřinecké x Modrý Portugal) x Alibernet. Pomimo bardzo dobrych wyników nie jest jeszcze zbyt rozpowszechnioną odmianą na Morawach, tymczasowo tylko na 0,2% powierzchni winnic z perspektywą rozszerzania powierzchni upraw. Oprócz Moraw uprawiana też w regionie małokarpackim na Słowacji. Neronet to odmiana typu „teinturiére“ (czes. “barvířka” – posiada czerwony barwnik w soku jagód), daje intensywnie ciemne wina nawet w mniej dobrych rocznikach. Plony są regularne, wydajność 8-12 t/ha przy średniej zawartości cukru 16-18°NM.

Wino wytrawne, jakościowe.

Kolor wina jest typowy dla win typu „teinturiére“ – bardzo głęboki, czarnoczerwony, tylko na obrzeżach prześwituje ciemno purpurowym kolorem. Wino obcieka po ścianach szkła niezbyt obficie.

Bukiet jest stosunkowo głęboki, szeroki, intensywny, z wyraźnymi nutami owocowymi – jeżyna, aronia (czarna jarzębina), do tego dołącza delikatny aromat piernika w czekoladzie.

Smak: Zaraz po pierwszym łyku zachwycam się pełnością wina, bogatą strukturą ładnie ukształtowanych tanin, owocowością smaku, ekstrakcyjnością. Kwasowość jest poniekąd wyższa, nie przeszkadza jednak w niczym. Jest to dobry kandydat do dojrzewania w beczce typu barrique. Wino posiada świetny potencjał dojrzewania w butelce, wg producenta 8-10 lat.

Wino wyprodukowane technologią białego wina – winogrona zostały zaraz wytłoczone, moszcz fermentował przy 10°C, po fermentacji alkoholowej poddano wino fermentacji jabłkowo-mlekowej.

Cena: ok. 170 CZK. Butelka klasyczna Bordó 0,75 l koloru khaki, korek 40mm, dobry.

Wyróżnienia: Champion Vinné trhy Čejkovice 2005, dyplom Valtickie Targi Wina 2005

Alkohol: 12%

Zawartość cukru w moszczu: 19° NM

Zawartość cukru resztkowego: 3,5 g/l

Zawartość kwasów: 5,2 g/l

Ekstrakt bezcukrowy: 25,8 g/l

Wyprodukowano: 3500 butelek

Ocena końcowa: Bardzo dobre czerwone wino morawskie. Polecam wina tej odmiany! Stosunek ceny i zawartości butelki bardzo dobry. Wino na pewno kupiłbym znowu gł. do archiwum.

Degustacja: 30.1. 2008

Ocena: 86/100 punktów

Příspěvek byl publikován v rubrice Ranking win a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.