Muškát moravský 2005, wybór z winogron, suche

Vinařství DVOŘÁČEK LTM, Ing. Lubomír Dvořáček Ph.D., Mikulčice

  • Kolor: białe
  • Szczep: Muškát moravský (MOPR, Muszkat morawski)
  • Kraj: Czechy

Region: Morawa, subregion slovacki, gmina winiarska Moravská Nová Ves, winnica Vinohrady

Wytwórca prezentowanego wina należy do stowarzyszenia winiarzy Collegium Vinitorum. Stowarzyszenie to zrzesza 15 winiarzy gospodarujących na 12 ha winnic w gminach Moravská Nová Ves i Mikulčice. Obie gminy leżą w najbardziej na południe wysuniętej części podregionu winiarskiego Slovácko, przedtem winiarski region Podluží. Winiarstwo pana Lubomíra Dvořáčka to mała firma rodzinna z kilkudziesięcioletnimi tradycjami. Jako członek stowarzyszenia C.V. firma produkuje wysoko jakościowe wina od r. 1996, profesjonalnie od r.2000. Z dniem dzisiejszym firma przetwarza 8-10 ton winogron rocznie, częściowo ze skupu od kolegów z C.V. Roczna produkcja wina to 7-9 tys., butelek, większością chodzi o wina z deklaracją, włącznie win lodowych i słomowych, oraz win typu barrique. Całość produkcji jest butelkowana.

Wino w jakości „wybór z winogron“ (niem. QmP Auslese), wytrawne. Winogrona do produkcji tego wina zbierano 1 października 2005 przy zawartości cukru w moszczu 24° NM (wg czeskiego normowanego moszczomierza). Średnie obciążenie krzewu wynosiło 1,0 kg. Odstopkowano bez mielenia, zaraz poddano tłoczeniu na hydroprasie przy ciśnieniu 0,3 MPa, fermentacja kierowana.

Kolor wina jaśniejszo żołtawy, odpowiada odmianowo. Krystalicznie czyste, iskrzące, naprawdę ładne. Lepkość wyższa, odpowiadająca wyższej jakości wina a także stosunkowo wysokiemu alkoholowi (13,5%). Wino powolotku obcieka po ściankach szkła ciężkimi łzami. Po nalaniu do szklanki na jej ścianach osadza się mnóstwo pęcherzyków gazu, które jednak szybko znikają, po drugim nalaniu już prawie się nie pojawiają.

Bukiet wina jest bardzo delikatny, przyjemny, elegancki – mi odpowiada o wiele bardziej, niż niekiedy spotykane dość agresywne wonie niektórych muszkatów morawskich. Przeważa akcent muszkatowy, typowy odmianowo, łączy się z delikatnymi akcentami owoców tropikalnych i róży.

W smaku wino jest pełniejsze, sprawia wrażenie wina lekkiego, świetnie się pije. Znów dominuje nuta muszkatowa, do tego dołącza owocowość. Kwasy są niższe, typowe odmianowo, jednak na tyle wyraźne, by dały winu elegancję i świeżość. Wygląda na to, że ten muszkat jest wyjątkowo dobrze technologicznie opanowany. Akurat bez mistrowskiego opanowania technologii produkcji muszkatu morawskiego nie udaje się uzyskać dobrego wina tej odmiany. Tu jednak wszystko dobrze się ułożyło.

Dosmak jest długi, przyjemny, delikatny. Wzorowy Muškát moravský – polecam jaknajbardziej !!!

Alkohol: 13,5 %

Cukier resztkowy: 1,4 g/l

Ekstrakt bezcukrowy 24,0 g/l

Zawartość kwasów: 7,0 g/l

Cena: 130 CZK wprost w winiarstwie za butelkę 0,75 l typu Bordó – cena bardzo dobra w stosunku do jakości. Podoba mi się oryginalny stylizowany rysunek na etykiecie przedstawiający tancerzy folklorystycznych – wino i folklor idą na Slovacku morawskim w parze.

Internet: http://www.vinarstvi-dvoracek.cz

Degustacja: 14.4. 2007

Ocena: 88

Příspěvek byl publikován v rubrice Ranking win a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.