Winiarze są zadowoleni: dojrzewają winogrona wyjątkowego rocznika

Milan Vojtek, Právo

Gdyby nie było szpaków, które z wyjątkową agresywnością atakują morawskie winnice, morawski winiarz na pewno uśmiechałby się codziennie z zadowolenia. Obawa o winogrona są obecnie jedyną sprawą, która psuje dobre samopoczucie, gdyż urodzaj i jakość winogron w tym roku są naprawdę wyjątkowe.

Atak szpaków na winnice w Velkich Bílovicach

„Tegoroczny urodzaj można porównać z rokiem 1997, który był wyjątkowo udany a do dnia dzisiejszego winiarze właśnie ten rocznik wspominają. Od tego czasu technologie posunęły się o wiele dalej, tak więc wierzymy, że będziemy mieli wyborne wina,” powiedział dwukrotny laureat tytułu Winiarz roku, pan Josef Valihrach z Krumvířa w Břeclavskiem.

Winogronom nie zaszkodziło tegoroczne mokre lato, jagody pobrały dostateczną ilość wody, ciepłe dni drugiej połowy sierpnia i całego września sprawiły, że jagody posiadają dostateczną ilość cukru. O ile w innych latach winiarze często czekali ze zbiorami do ostatniego możliwego dnia, by mieć w jagodach dostatek cukru, a z nadejściem jesiennej niepogody znowu śpieszyli się ze zbiorami, by urodzaj nie zgnił, w tym roku mają komfortową sytuację i termin zbioru sami mogą sobie spokojnie ustalić według optymalnego stanu winogron.

Trend: mniej alkoholu

W Krumvířu brat Josefa Valihracha František rusza do winnicy z refraktometrem. Dane z tego urządzenia podają zawartość cukru w jagodach, na podstawie czego można planować zbiór.

„Dzisiejszym trendem jest produkcja win mniej alkoholowych, więc kierujemy się i tym. O zbiorze naprawdę decyduje nasze wyobrażenie, jak ma nasze wino wyglądać. Trzeba przyznać, że u nas, w północnej części subregionu velkopavlovickiego, jest sytuacja dobra. W winogronach koncentruje się cukier przy dobrej zawartości kwasów. Trochę odmienna sytuacja jest w subregionie mikulowskim, gdzie podłoże wapienne ma wpływ na urodzaj, kwasy w naturalny sposób są usuwane z jagód,” dodaje Josef Valihrach.

Że tak jest oczywiście winiarze z subregionu mikulowskiego dobrze wiedzą, dlatego plony są szybko zbierane. „Zawartość cukru jest świetna, kwasowość jednak szybko się obniża. Zbiory dlatego przebiegają w szybkim tempie. Pomimo tego jest jednak urodzaj wyjątkowy,” ocenia zbiory w tym regionie Petr Marcinčák z spółki winiarskiej Marcinčák w Novosedlach.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktualności a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.